Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir?

Duygularınız İle Yemeklerinizi Ayırt Edin!

Yemek yeme hayatta kalmamızı sağlayan en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Ancak bizi yemek yemeye iten tek şey açlığımız değildir. Yani bizi yemek yemeye iten sebepler yalnızca fizyolojik değildir.  Kişi farklı nedenlerden dolayı da yemek yemeyi isteyebilir. Kişiler öfkeli ve sinirli olduğu anlarda ya da mutlu ve huzurlu hissettiği zamanlarda da yemeye sarılmaktadır.

Duygusal yeme bozukluğu nedir diye soracak olursanız. En kısa haliyle özellikle olumsuz duygularını düzenlemek amacıyla aç olmamasına rağmen gıda tüketimin gerçekleştirmesidir. Duygusal yeme bozuklukları daha çok çevremizden göremediğimiz ilgi ve sevgiyi kendimize verebilmek ve iyi hissetmek için gerçekleşir. Duygusal yeme bozukluklarına sahip insanlar hayatlarını sürekli yemek yeme ihtiyacını karşılamak için geçirirler.

 

Sağlığına Dikkat Et Yeme Bozukluğunu Yok Et!

Duygusal yeme bozukluğu nedir sorumuzu yanıtlarken yeme duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişilerin tüketimleri nasıl olur sorusuna da açıklık getirelim. Duygusal açlık genellikle aniden belirir. Ve bu kişiler özellikle öfke, yalnızlık, mutsuzluk, umutsuzluk gibi olumsuz duygular yaşadıklarında besin tüketimine yönelmektedirler. Duygusal yeme bozuklukları yaşayan kişiler sağlıklı gıdalardan ziyade yüksek kalorili hazır gıdaları tercih etmektedirler. Kişi yemek yerken kontrolünü kaybedebilmektedir. Duygusal yeme bozuklukları yaşayan bireylerde bir diğer sorun ise neyi ne kadar tükettiğini ve ne kadar gıdaya ihtiyaç duyduğunu fark edememesidir.

[widget-87]

Duygusal yeme bozukluğunun ardından suçluluk, utanç ve pişmanlık gibi olumsuz duygular belirebilmektedir. Bu nedenle bireye zarar veren yeme bozukluğu davranışının önüne geçilmesi gerekir. Zarar veren bir davranışı değiştirebilmenin ilk koşulu ise farkındalık sahibi olmaktan geçer. Duygusal yeme bozukluğu yaşayanlar bu olumsuz duygularla baş etmek için yemeğe yöneldiğini düşünüyorsa öncelikle sorunu başlatan, sürdüren ve arttıran etmenleri fark etmeli.

Duygusal Yeme Bozukluğuna Son!

Duygusal yeme bozukluğu nedir sorumuzu cevapladığımıza göre birazda bu sorunla nasıl baş edilebileceğinden bahsedelim. Duygusal yeme bozuklukları yaşayan kişiler öncelikle kişiyi duygusal yemeye iten faktörlerin ne olduğunu ve hangi durumlarda yeme ihtiyacının arttığını tespit etmesi gerekir. Daha sonra kişi kendini izlemeli. Bunun için duygu değişimlerini ve bu değişimlerin yaşamına etkilerini yazdığı bir günlük tutması oldukça yardımcı olacaktır. Diğer bir önemli nokta da kişinin harekete geçmesi olacaktır. Bu noktada kişi zor ve olumsuz duygularla baş ederken daha etkili yöntemler kullanmalı. Örneğin duygularını yemeklerde bastırmak yerine spor ile bastırmalı.

Duygusal yeme bozuklukları yaşayan kişilerin çevresel bir takım düzenlemeler yapması yeme bozukluğunu gidermede oldukça faydalı olacaktır. Bu durumu sağlamak için de hazır gıdaları yakınında bulundurmamalı, pastanelerin önünden geçmemeye özen göstermesi ve alışveriş listesi dışında market sepetine hiçbir gıda atmamaya dikkat etmelidir.  Tüm bunlara rağmen davranışlarınızda bir değişiklik meydana gelmemiş olabilir. Böyle bir durumda ise yapmanız gereken alanında uzman bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almanız olacaktır.

[widget-103]

Yorum Yap