Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?

Yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için yapılan beslenme, insan gereksinimlerinin en başında gelmektedir. Sağlıklı beslenme nedir? dediğimizde ise; sağlıklı beslenme yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır, şeklinde bir tanım yapabiliriz. Sağlıklı beslenmenin diğer adı da yeterli ve dengeli beslenmedir.

Yeterli ve dengeli beslenme neden önemlidir?

Sağlıklı beslenme kendi içinde yeterli ve dengeli beslenme olarak ikiye ayrılmaktadır. Yeterli beslenme, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi günlük beslenmemiz ile karşılamamız anlamına gelmektedir. Yetersiz beslenme ile birlikte vücuttaki vitamin ve mineraller azalır, bunun sonucunda da bazı hastalıklar ortaya çıkar.

Peki, dengeli beslenme nedir? Dengeli beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi farklı besin gruplarından almaktır. Bu durumda dengesiz beslenme tek tip besin grubunu tüketme anlamına gelmektedir. Yani her zaman sağlıklı besleniyor olmanız dengeli beslendiğiniz anlamına gelmemektedir. Tüm besin gruplarını ihtiyacınız kadar ve eşit olarak tüketmeniz önemlidir. Sağlıklı beslenme nedir, dengeli beslenme nedir sorularına cevap verdikten sonra yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilinmesi gerekenlere bakalım…

 

Doğal ve Sağlıklı Beslenme Mümkün Mü?

Her insanın günlük olarak alması gereken kalori miktarı farklıdır. Günlük alınacak besin miktarı kişinin gün içerinde gerçekleştireceği aktivitelerine uygun olarak kısa aralıklarla alınmalıdır. Dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için günlük tüketilen besin çeşidinin fazla olmasına dikkat edilmelidir. Doğal ve sağlıklı beslenmek çağımızda zor olsa da son yıllarda organik beslenmeye artan ilgiyle birlikte marketler ve pazarlarda besin tercihlerimizi değiştirecek vitamin ve mineral açısından zengin yeme-içme saçenekleri bulunmaktadır.

Sağlıklı ve dengeli beslenmede besin değerlerinin önemi

Dengeli beslenmek için günlük enerji miktarının %55’ini karşılayan karbonhidrat için tahıl grubu tüketilmelidir. Bunun yanında günlük enerji miktarını karşılaması için %20 protein içeren besinler ve %25 yağ içeren besinler tüketilmelidir. Günlük yağ kullanımında hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Günlük öğünlerin en az 2 tanesinde sebze ve meyve bulundurulmalı, günlük lif ihtiyacı karşılanmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenme bu adımlarla mümkün hale gelecektir. Ayrıca; 

[widget-87]

  • Yeterli ve dengeli beslenmede amaç sağlıklı yaşamı korumak ve yaşam kalitesini artırmaktır.
  • Doğru ve sağlıklı beslenme; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye, çalışma koşullarına göre doğru besinleri seçmek ve bunları doğru zamanda tüketmektir.
  • Besinler, süt ve süt ürünleri; et, yumurta, kurubaklagil ve yağlı tohumlar; sebze ve meyve ile ekmek ve tahıl grubu olmak üzere 4 ana grupta toplanmışlardır. Doğru beslenme bunların dengeli tüketilmesi ile gerçekleşir.
  • Sağlıklı beslenme; kızartma, fast food, işlenmiş gıda ve paket ürünlerden uzak durmayla başlar. 
  • Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması ancak şeker oranı yüksek sebze ve meyvelerin tüketilmemesi sağlıklı beslenmek demektir. 
  • Mısır, cips, kola, çikolata, patates, nişastalı gıdalar, unlu mamuller, karbonhidratlar, asitli ve şekerli içecekler, pizza, hamut işleri, ısıl işlem görmüş ya da dondurulmuş yiyecekler sağlıklı beslenmenin önündeki engellerdir. 

Sağlıklı beslenme, hazır ve yüksek oranda şeker, tuz içeren gıdalardan uzak durmak, her besin grubundan dengeli tüketim ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein kaynaklarını almakla sağlanır. 

Yaşamınızı Sağlıklı Hale Getirin!

Dengeli beslenme nedir, sağlıklı beslenme nedir sorularının cevabını öğrendikten sonra sağlıklı beslenme için hayatı düzenlemenin ne kadar önemli olduğundan da bahsedebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenen kişiler, hayattan daha çok keyif alırlar, işlerini de daha keyifli yaparlar. Siz de yaşam standartlarınızı gerçekten yükseltmek istiyorsanız uyku düzeninizden başlayarak besin tercihlerinizi, egzersiz alışkanlıklarınızı, yemek hazırlama yöntemlerinizi değiştirin. Bilinçsiz beslenme ve hayat alışkanlıklarının size bir şey kazandırmadığını göreceksiniz...

Diyetisyen desteği ile sağlıklı bir yaşamı programlayın!

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için hiçbir öğün atlanmamalıdır. Ancak okulda veya işteyken öğle yemekleri veya sabah kahvaltıları aksatılabiliyor. Bu yüzden bir diyetisyen desteği almak, sağlıklı bir yaşama geçmek için çok önemlidir. Sağlıklı beslenemiyorum, nasıl daha düzenli ve dengeli beslenirim diyorsanız çözümün diyetisyenlerde olduğunu unutmamalısınız.

Diyetisyen desteği ile oluşturulan beslenme programları ile hem daha sağlıklı beslenebilir hem de bugün ne yesem sorunundan sizi kurtarır. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız diyetisyeninizden randevu almayı unutmayınız.

[widget-91]

Yorum Yap