Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Nasıl Dengeli Beslenmeliyiz? – Düzenli Beslenme Nedir?

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dengeli ve Yeterli Beslenmenin Önemi

İnsan gereksinimlerinin en başında gelen; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan gıdaların vücudumuzda kullanılması beslenme olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı beslenme de yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır. Sağlıklı beslenmenin diğer adı yeterli ve dengeli beslenmedir.

Düzenli beslenme için ilk şart, dengeli ve yeterli beslenme programının oluşturulmasıdır. Bu program doğrultusunda sağlıklı bir diyet yapılabilir. Ancak her ne olursa olsun sağlıklı ve dengeli beslenme, yaşam biçimi haline getirilmelidir. Peki dengeli beslenme nedir? Nasıl dengeli beslenmeliyiz? Yeterli ve dengeli beslenme için hangi tavsiyelere uymalıyız? Gelin, birlikte inceleyelim…

 

Nasıl Dengeli Beslenilir? - Düzenli Beslenme Tüyoları

Nasıl dengeli beslenmeliyiz sorusunun cevabı, yeterli beslenmede saklıdır. Yeterli ve dengeli beslenme; kilo, cinsiyet, yaş ve fiziksel aktiviteye uygun kalorinin alınması anlamına gelir. Dengeli beslenme de öğünlerin zamanında tüketilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Kişinin yaşam standartlarına ve fiziki özelliklerine göre beslenme programının oluşturulması için diyetisyeniyle birlikte hareket etmesi şarttır.

Yine de dengeli beslenme konusunda bilgi edinmek isteyenlere uzmanların önerilerinden bahsedebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme ile ilgili şunları bilmek ve uygulamak gerekir:

  • Her insanın günlük olarak alması gereken kalori miktarı farklıdır. Nasıl dengeli beslenilir diye düşünmeden önce kalori miktarını yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna göre belirlemek gerekir.
  • Dengeli beslenme süt grubu (süt, peynir, yoğurt), et grubu (Et, tavuk eti, balık, kuru baklagiller ), sebze-meyve grubu ve tahıl gruplarından günlük olarak yeterli miktarda alınması ile gerçekleşir.
  • Günlük alınacak besin miktarı kişinin gün içerinde gerçekleştireceği aktivitelerine uygun olarak kısa aralıklarla alınmalıdır.
  • Günlük tüketilen besin çeşidinin fazla olmasına dikkat edilmelidir. Dengeli beslenme açısından besin çeşitliliği önemlidir.
  • Günlük enerji miktarının % 55’ini sağlayan karbonhidratlı besinleri sağlamak için tahıl grubu tüketilmelidir. Dengeli beslenme nasıl olur diyenler için uzmanlar bu maddeyi önermektedir.
  • Bedenin kendini yenileyebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan ve günlük enerji miktarının %20’sini karşılan proteinli gıdalarla beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Günlük tüketilmesi gereken yağlardan gelen enerji miktarının %25’i aşmamasına dikkat edilmelidir. Dengeli beslenme her şeyin olması gereken miktarda alınmasıdır.
  • Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
  • Günlük öğünlerin en az 2 tanesinde sebze ve meyve bulundurulmalı, günlük ve lif ihtiyacı karşılanmalıdır. Dengeli beslenme, yeterli beslenmeyi beraberinde getirir.

Her besin grubundan yeterli alındığında dengeli beslenme sağlanmış olur. Ancak her insanın her besini yiyebilmesi gibi bir durum söz konusu olmayabilir. Dolayısıyla tamamen kişiselleştirilmiş bir beslenme programının uygulanması gerekir.

[widget-87]

Doğru ve Yanlış Beslenme – Doğru Beslenmeyi Öğrenin!

Doğru beslenmede amaç sağlıklı yaşamı korumak ve yaşam kalitesini artırmaktır. Tanımlamak gerekirse doğru beslenme yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye, çalışma koşullarına göre doğru besinleri seçerek doğru zamanda tüketmektir.

Doğru beslenme için her gün mutlaka sebze ve meyve, tahıl ve tahıl ürünlerini lifli olarak tüketmek, her gün 1 buçuk ile 2 litre arasında su tüketmek; et, tavuk ve balık gibi besinleri sık sık tüketmek önemlidir. Besinler süt ve süt ürünleri; et, yumurta, kurubaklagil ve yağlı tohumlar, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıl grubu olmak üzere 4 ana grupta toplanmışlardır. Doğru beslenme bunların dengeli bir şekilde tüketilmesi ile gerçekleşir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile dokular yenilenmesi ve organların çalışması için gerekli besin ögeleri yeterli miktarlarda alınır ve vücutta uygun şekilde kullanılır. Böylece yaşamsal aktiviteler sorunsuzca yerine getirilmiş olur. Sağlığınızı düşünüyor ve uzun yıllar huzurla yaşamak istiyorsanız yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin…

[widget-91]

Yorum Yap