iş yerlerinde menu planlama

İş Yerleri İçin Kullanılmak Üzere Hazırlanan Menüler ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İş yerlerinde menü planlama, üzerinde durulması gereken bir konudur. Bunun için işyeri yemek listesi örnekleri bulunsa da, mutlaka bir diyetisyen desteği alınmalıdır. Diyetisyenler işyeri yemek listesi hakkında detaylı bilgiye sahiptir. İşyerleri için aylık yemek listesi ihtiyacınız için menü planlama hizmeti almanızı tavsiye ederiz. Çünkü işyeri yemek menüsü, özenle hazırlanılmalıdır.

Menüler hazırlanırken aşağıdakilere dikkat edilmelidir:

  • İş yerinde çalışanların aktivitesine bağlı olarak besin gereksinimleri, menüdeki yemeklerin çeşidi ve besin değerlerinin belirlenmesinde önemlidir. Ayrıca yemeklerin karbonhidrat, protein, yağ dengesi de ön planda tutulmalıdır.
  • Kadınlar için masa başında çalışanlar günlük 1700 – 1800, ayakta çalışanlar günlük 2000 – 2100, ağır iş çalışanları günlük 2500 – 2900 kaloriye ihtiyaç duyar. Erkekler için bu oranlar sırasıyla 2200 – 2400, 2500 – 2900, 3500 – 4000 şeklindedir.
  • Çalışanların kültürel özellikleri, yaş, ırk ve eğitim seviyesi gibi demografik faktörler dikkate alınmalıdır. Ayrıca çalışanların sağlık durumları da bilinmelidir.
  • Yemek planı yapmadan önce kurumun beslenme servisine ayırdığı bütçe ve kişi sayısı bilinmelidir.

İş Yerlerine Yönelik Menü Planlama İlkeleri

İş yerlerine yönelik menü planlama yapılırken, göz önünde bulundurulması gereken birçok husus bulunmaktadır. Menü planlama, diyetisyen eşliğinde yapılması gereken bir konudur.

Bu doğrultuda menü planlama ilkeleri şu şekilde belirtilebilir:

  • Hizmet verilen kurumda mutfakta çalışan personel sayısı azsa etli yaprak sarma ile su böreği gibi oyalayıcı yemeklerin birlikte verilmez.
  • Kış mevsiminde yeşil salata, etli taze fasulye gibi yemekler menü planlama içerisinde yer almaz.
  • Kurumun mutfağında fırın ve tepsi sayısı sınırlıysa bu araçların kullanılacağı yemekler aynı menüde yer almaz.
  • Kurumun mutfak harcamaları için ayrılan bütçesi sınırlıysa büyük parça et yemekleri gibi maliyeti yüksek olan yemekler sık sık verilmez.
  • Sıcak bölgelerdeki iş yerleri için zeytinyağlı yemekler, ayran, cacık, meyve, hoşaf – komposto vb. menüde sıklıkla yer alır.
  • Fiziksel aktivitesi yüksek olan ve yoğun çalışan işçilerle, fiziksel aktivitesi düşük olan ve masada oturarak çalışan memurların enerji ve besin öğeleri ihtiyacı birbirinden farklı olduğu için dikkat gerekir. Bir üst bölümde gereksinimlerden bahsedilmiştir.

menü planlama

İş Yerlerine Yönelik Menü Planlamada Sabah Kahvaltısı İçin Yiyecek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş yerlerinde menü planlama konusunda, yiyecek seçiminde dikkatli olunmalıdır. İşyerine uygun yemek listesi hazırlanırken, günün başlangıç ve bitiş saatleri iyi planlanmalıdır. Yeni bir günün başlangıcında bütün gece besinsiz kalan vücudun günün ilk saatlerinde iyi beslenmesi oldukça önem taşır ve bu nedenle kahvaltı çok önemlidir. Diyet listesi için diyetisyen desteği almanızı tavsiye ederiz.

Kahvaltının planlanmasında uyulacak ilkeler şunlardır:

  • Günlük olarak süt peynir ve yumurtadan biri mutlaka kahvaltıda bulunmalıdır.
  • Kahvaltılık yiyecek olarak peynir, yumurta, reçel-yağ ve zeytin kullanıldığı bilinmelidir.
  • Kahvaltılık içecek olarak çay, süt, ve meyve suyu kullanılır ve sütün haftada en az iki kez sunulmasına dikkat edilmelidir.
  • Reçel-yağ kahvaltıda tek yiyecek olarak düşünülmelidir. Reçel ya da yağ tek başına verilmemelidir.
  • Kahvaltıyı monotonluktan kurtulmak için peynir kaşar, beyaz, tulum; zeytin yeşil, siyah; reçel gül, ayva, vişne, çilek, kayısı, şeftali olarak farklı şekillerde sunulmalıdır.
  • Kahvaltıda C vitamini yönünden zengin domates, portakal gibi bir sebze ya da meyve bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
  • Tüketilecek ekmek miktarı enerji ihtiyacına göre belirlenmelidir.

İş Yerlerine Yönelik Menü Planlamada Öğle Yemeği İçin Yiyecek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vücudun günlük beslenme ihtiyacının karşılandığı öğünlerden biri de öğle yemekleridir. Bu nedenle özenle planlanması gerekmektedir. Ayrıca çalışmanın öğleden sonra sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sürdürülmesi için de önem taşımaktadır.

Öğle yemeği planlamada şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet ikinci grup, bir adet üçüncü grup olmak üzere en az üç kap yemek bulunmalıdır.
  • Balk hariç aynı gruptan iki yemek birlikte verilmemelidir.
  • Yemekler gruplandırılarak öğünlerde değişik gruptaki yemeklerin yer alması sağlanmalıdır.
  • Bir öğünde etli taze sebze yemekleri verildiğinde o öğünde daha çok tahıl ürünlerinden yemek seçilmelidir.
  • Asıl yemekler grubuna ait etli dolma ve sarmalar verildiğinde yanında bitkisel yağlı sebze yemekleri verilmelidir.
  • Asıl yemekler grubuna ait etli kuru baklagiller verildiğinde diğer yemek etsiz taze sebze yemekleri, taze sebze salataları, taze meyve ve meyve kompostoları seçilmelidir.
  • Tahıllı yemekler ile ağır tatlılar ve diğer hamur tatlıları aynı öğünde birlikte verilmemelidir.
  • Öğünler planlanırken önceki ve sonraki günlere dikkat edilmelidir.

İş Yerlerine Yönelik Menü Planlamada Akşam Yemeği İçin Yiyecek Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akşam yemeklerinin genel anlamda saat 19.00’dan önce ve hafif bir şekilde tüketilmesi gereken besinlerden oluşması önerilmektedir. Yani akşam yemeğinin en az kalori içeren öğün olması gerekmektedir. Akşam yemeği seçiminde dikkat edilmesi gerekenler öğle yemeği seçimi ile paralellik göstermektedir. Ancak bu öğünde çorbalar ekstra olarak önerilmektedir.

İş Yerlerine Yönelik Örnek Yemek Listesi

Aşağıda üçer alternatif şeklinde iş yerleri için sabah, öğle ve akşam yemek listesi örnekleri verilmiştir:

Kahvaltı: Çay,yumurta, yeşil zeytin, ekmek/ Süt, yeşil zeytin, çilek reçeli – yağ, ekmek/ Portakal suyu, peynir, yumurta, ekmek.

Öğle: Etli kuru fasulye, pirinç pilavı, kayısı hoşafı/ Fırın tavuk, pirinç pilavı, salata/ Sebzeli güveç, pirin pilavı, üzüm hoşafı

Akşam: Düğün çorba, etli karışık dolma, yoğurt/ Yayla çorba, Kadınbudu köfte, havuç salata/ Mercimek çorbası, tas kebabı, sütlaç

İşyeri yemekleri için dikkat edilmesi gereken kalite unsurları bulunur. İşyerine uygun yemek listesi hazırlamak için, işyerinde çalışan grubun özellikleri bilinmelidir. Diyet listesi için mutlaka diyetisyen desteği alınmalıdır. Menü planlama, oldukça önemlidir. İş yerleri için hazırlanan menüler, çalışma kalitesini artıracak nitelikte olmalıdır.

Yazdır

Yazdır

Bu yazıyı okuyanlar bunlarıda okudu: