Diyetisyen Misin?

Diyet Uzmanı - Türkiye'nin Sağlıklı Yaşam Merkezi

Kronik Hastalıklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kronik Hastalıklar İçin Diyetisyenlerden Beslenme Önerileri

Kronik hastalıklar beraberinde beslenme bozukluklarını, yanlış beslenme alışkanlıklarını ve kilo problemlerini getirmektedir. Aynı zamanda yetersiz ve dengesiz beslenme, çok az fiziksel aktivite de kronik hastalıklara neden olmaktadır. Kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kişiye özel olarak planlanmış beslenme tedavisi önemlidir.

Alanında uzmanlaşmış diyetisyenler eşliğinde; kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, mide-barsak hastalıkları, nörolojik hastalıklar, kas hastalıkları, kadın hastalıkları, kanser, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalık grubuna dahil olan hastalıklarla ilgili beslenme tedavileri uygulanmalıdır. Peki kronik hastalıklarda beslenme nasıl olmalıdır? Kronik hastalıklar kişinin beslenmesini nasıl etkiler? Birlikte inceleyelim…

 

Kronik Hastalar İçin En Doğru Diyet Nedir?

Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, doğuştan gelen hastalıklar, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, gut, çölyak ve kanser gibi kronik hastalıklarda beslenme çok önemlidir. Kronik hastalıklarda beslenme tedavisi sadece bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır.

Kronik hastalıklarda beslenme tedavisi çok titiz bir şekilde uygulanmalı ve hasta sürekli diyetisyeni tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Kronik hastalıklarda beslenme tedavisi uygulanırken dikkat edilecekler ve kronik hastalıklarda beslenme ilkeleri şunlardır:

[widget-87]

  • Kişinin hastalığına, genel sağlık durumuna, yaşına, cinsiyetine, yaşam standartlarına uygun beslenme programı oluşturulmalıdır.
  • Kronik hastalıklarda beslenme tedavisi sırasında günlük su tüketimi 1,5 litreden az olmamalıdır.
  • Kahvaltı kesinlikle yapılmalıdır.
  • 3 ana öğün, 2 ara öğün mutlaka tüketilmelidir.
  • Kronik hastalıklarda beslenme için süt ve süt grubu ürünler mutlaka tüketilmelidir.
  • Karbonhidrat alımı azaltılmalıdır.
  • Kronik hastalıklarda beslenme tedavisi sırasında taze balık tüketimi arttırılmalıdır.
  • Hazır gıdalar tüketilmemelidir.
  • Kronik hastalıklarda beslenme uygulamalarında günde 2 – 4 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemelidir.
  • Şekerli gıdalardan uzak durmak kronik hastalıklarda beslenme tedavisi için ilk şartlardandır.
  • Yağlı kuruyemişlerden uzak durulmalıdır.
  • Doymamış yağlar, fast food besinler, paket yiyecekler kronik hastalıklarda beslenme tedavisi uygulanırken tüketilmemelidir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, demir ve C vitamini içeren besinler kronik hastalıklarda beslenme için idealdir.

Kronik hastalıklara sahip bireyler psikolojik olarak da büyük savaş verdikleri için psikolog desteği de almalıdır. Kronik hastalık tedavisinde kişiye özel uygulamaların yapılması şarttır.

Kronik Hastalıkların Tedavisinde Egzersizin Yeri Nedir?

Kronik hastalıklarda beslenme önemli olduğu kadar egzersiz yapmak da önemlidir. Artık hekimler tip 2 şekeri, tansiyonu, kalp damar hastalığını, kireçlenmeyi sadece ilaç kullanarak tedavi etmiyor. Hastalar hangi ilacı alırsa alsın, diyet ve egzersiz de mutlaka hayatlarında oluyor. Hekimler hastalarına nasıl ilaç reçetesi yazıyorlarsa artık egzersiz de yazıyorlar. Ancak egzersiz için uygun olmayan kronik hastalıklarda çıkacak sorunlar da göz önünde bulunduruluyor. Günde yarım saat yürüyüş ya da kişinin yaşına uygun egzersiz programları tedavide daha başarılı sonuçlar veriyor.

Siz de kronik hastalıklarda beslenme tedavisi hakkında bilgi almak ve hastalığınıza uygun beslenmek istiyorsanız diyetisyeninizin kapısını çalmanızda yarar var. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarınızdan kurtularak sağlığınıza daha hızlı kavuşabilirsiniz. Bu durumu göz ardı etmeyin…

[widget-100]

Yorum Yap