diyetisyenlik nedir

Diyetisyenlik Nedir?

Bütün bireyler, sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için beslenmesine dikkat etmelidir. Söz konusu çocuklarsa, büyüme ve gelişme dönemlerinden itibaren beslenmesine dikkat edilmelidir. Peki diyetisyen ne iş yapar? Dilerseniz önce diyetisyenlik hakkında bilgi verelim. Beslenme biliminin ilkelerini gözeterek, beslenme bozukluklarından dolayı meydana gelen sorunları tespit eden, bu sorunları çözmeye yönelik tedavi yöntemi (diyet programı vb.) geliştiren, sağlıklı yaşam biçimi hakkında bilinçlendiren, gerektiği durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine uygun diyet listesi hazırlayan meslek dalına diyetisyenlik denir.

Diyetisyen Kimdir? Diyetisyen Mesleğinin Tarihi Nedir?

Üniversitelerde 4 yıllık olan sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programlarından mezun olan kişiler Diyetetik Lisans Diploması almaktadır. Diplomasını alan kişilere verilen unvana “Diyetisyen” denir. Bu kişiler aynı zamanda “Beslenme Uzmanı” ismini alır. Unvanı almaya hak kazanan kişiler, diyetisyen yetkileri olan profesyonel olarak sağlık hizmeti veren sağlık personelleridir.

Diyetisyen mesleğinin tarihi gelişimi, oldukça eskiye dayanmaktadır. Diyetisyenlik kavramının ortaya çıkışına dair ilk bulgularda, yeme rejimi hakkındaki simgeler yer almaktadır. M.Ö. 2500’lerde Babil’de ilk kez görülmeye başlayan Diyetisyenlik, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. 11. Yüzyıla gelindiğinde diyet tedavileri yapılmaya başlanmıştır. Sonrasında Amerika’da kurulan Tıp Derneği ile birlikte ilk kez Diyetetik Komitesi oluşmuştur. 1899 yılına gelindiğinde, Diyetisyenlik dalı bir meslek olarak kabul görmüştür. Türkiye’de ise özellikle 1. Dünya Savaşında görülmeye başlanmıştır. Savaşa katılacak askerlerin yemek listesinin hazırlanması konusunda, uzmanlardan yardım alınmıştır. Bu durum Diyetisyenlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu, bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Diyetisyenin Görevleri ve Yetkileri

Diyetisyenin görev ve yetkileri, uzman kişinin kamu kurumunda veya özel kurumda çalışmasına bağlı olarak bir takım değişiklikler göstermektedir. Ancak bir diyetisyenin genel olarak görevleri ile diyetisyen yetkileri aşağıdaki gibidir:

  • Diyetisyen unvanını almaya hak kazanmış, 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmalıdır.
  • Hijyen kurallarına dikkat etmelidir.
  • Yanlış bilinen beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesine yönelik, bilinçlendirici olmalıdır.
  • Hazırlanacak olan yemek listelerinin, güvenilir olmasını sağlamalıdır.
  • Yemek listelerini, besin analizlerini yaparak hazırlamalıdır.
  • Yemek listelerinde yer verilen yemeklerin, besin değerleri açısından yetebilir olmasını sağlamalıdır.
  • Yemekhane düzeninin oturtulması, hizmetlerin dengeli bir şekilde devam etmesini kontrol etmelidir.
  • Yemeklerde kullanılan malzemelerin taze olduğundan emin olmalı, sağlıklı yemek yapılmasını sağlamalıdır.
  • Beslenme konusunda ihtiyacı olan fiyat analizini yapabilmeli, her şeyin kaydını tutmalıdır.
  • Yemeklerin hazırlanması esnasında meydana gelebilecek kazaları önlemelidir. Bu doğrultuda ilk yardım araçlarının mutfakta bulunduğundan emin olmalıdır.
  • Kamu kuruluşlarındaki hasta kişilere uygun, özel yemek programı hazırlamalıdır.
  • Mevzuatta belirtilen görevlerini yerine getirmelidir.
  • Kalite Yönetim Sistemi prosesleri doğrultusunda çalışmalıdır.

Diyetisyenlik İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

Diyetisyenlik mesleğinin geleceği oldukça parlaktır. Geçmişten günümüze kadar, hala öneminden bir şey kaybetmeyen bu meslek hakkında bilinmesi gereken bazı önemli bilgiler bulunur.

  • Diyetisyenlik mesleğini icra etmek isteyen kişiler, üniversite sınavında sayısal puan üzerinden tercih yapar.
  • Meslekte ilerlemek isteyen diyetisyenler, bölümleri kapsamında yüksek lisans yapabilir. Ayrıca lisans üstü eğitimlerinde Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri, Biyokimya, Anatomi, Halk Sağlığı ve Metabolizma gibi dallara yönelebilirler.
  • Diyetisyen olmak isteyen kişiler aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
  • Fen bilimlerinde başarılı olmalıdır.
  • İnsanlarla iş birliği yapma yeteneği olmalıdır.
  • Yardımsever olmalıdır.
  • Dikkatli davranmayı bilmelidir ve sorumluluklarını aksatmamalıdır.
  • Diyetisyen kişiler pek çok alanda iş sahibi olabilir:
  • Eğitim kurumlarında akademisyen olarak devam edebilirler.
  • Eğitici diyetisyen görevi yapabilirler.
  • Halk Sağlığı Merkezlerinde bilinçlendirmek üzere görev alabilirler.
  • Kliniklerde hizmet verebilirler.
  • Beslenme ile ilgili kuruluşlarda yer alabilirler.
  • Spor merkezlerinde çalışabilirler.
  • Diyet koçluğu

Son olarak diyetisyenin alacağı ücretler hakkında bilgi sahibi olalım. Diyetisyen ücretleri çalışılan yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kamu kuruluşlarında hizmet veren diyetisyenler, Devlet Memuru Yasası kapsamında ücretlerini almaktadır. Özel sektörde çalışan diyetisyenlerin maaşı, kamu kuruluşlarında görev alan diyetisyenlerin maaşının 4-5 katına çıkabilir.

Yazdır

Yazdır

Bu yazıyı okuyanlar bunlarıda okudu: